Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2008 11:38 - Имало е незачитане на забележките на Брюксел относно администрацията
Автор: dimage Категория: Политика   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0



"От ниските нива на администрацията е имало незачитане на забележките на Брюксел и често писмата отговори от българска страна до ЕК са били формални и несъдържателни", каза вицепремиерът на Меглена Плугчиева на пресконференция в Катарино, предаде репортер на БГНЕС.

Плугчиева уточни, че едва след проверките от страна на евроекспертите по предприсъединителните програми САПАРД, ИСПА и ФАР ще стане ясно дали и кога ще бъдат възстановени плащанията за България по тези програми.

Според Плугчиева министрите, в чиито ресори е изразходването на средствата от европейските програми ще трябва да си свършат работата, защото отговорността остава при тях.

"Аз ще контролирам тяхната работа", каза министър Плугчиева и съобщи, че е готов проектът на постановление за нейните конкретни функции като вицепремиер, отговарящ за изразходването на парите от ЕС.

Министърът каза, че българското представителство на АФКОС, което досега работеше в Министерството на вътрешните работи ще бъде преместено в Министерски съвет с цел още по-директен контрол върху изразходването на европарите. Според Плугчиева това не е израз на недоверие към МВР.

"Предстои създаването на звено за по-добра работа и координация с възможните получатели на пари от ЕС. Засилването на административния капацитет", според министър Плугчиева, ще стане чрез увеличаване на допълнителните възнаграждения за евродирекциите в министерствата и чрез засилване на комуникацията между правителството, бенефициентите и Брюксел.

Плугчиева отбеляза, че не се предвижда промяна в структурите в отделните министерства, които притежават акредитация от Брюксел за работа с еврофондовете, но ще бъде засилен контрола така че тя като вицепремиер ще има три основни функции - контрол, комуникация и координация.

"Получих пълната подкрепа от управляващата коалиция за тези три "К", каза Меглена Плугчиева.

Помолена да коментира публикации в западната преса, че България е застрашена от това да няма право на глас в Съвета на Европа, Плугчиева каза, че няма коментар на медийни публикации и че Брюксел е изключително добронамерен



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimage
Категория: Политика
Прочетен: 131004
Постинги: 52
Коментари: 8
Гласове: 1845
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930